Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Ήταν ο Χίτλερ προπονητής ποδοσφαίρου;


Για μερικούς νεαρούς Σκοτσέζους ήταν!

Ένα παιδί στα είκοσι στη Σκοτία πιστεύει ότι ο Αδόλφος Χίτλερ ήταν ένας προπονητής ποδοσφαιρικής ομάδας της Γερμανίας, ενώ το 6% πιστεύει ότι το Ολοκαύτωμα είναι μία επέτειος για το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από μια ένωση παλαιών πολεμιστών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε με τη μορφή ερωτηματολόγιου με πολλαπλές απαντήσεις και τα 2.000 παιδιά που ρωτήθηκαν έπρεπε να επιλέξουν τη σωστή απάντηση. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε την 11η Νοεμβρίου επέτειο της ανακωχής πριν το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου το 1918.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πλειονότητα των παιδιών μπερδεύει τελείως τους δύο παγκόσμιου πολέμους ενώ μια μειοψηφία τους αγνοεί παντελώς...

Συγκεκριμένα το 77% των παιδιών ηλικίας από 9 έως 15 χρόνων γνώριζε ότι ο Χίτλερ ήταν ηγέτης του ναζιστικού κόμματος, το 13,5% θεωρεί ότι ήταν αυτός που ανακάλυψε τη βαρύτητα το 1.650 και το 5% απάντησε με σιγουριά πως πρόκειται για έναν γερμανό προπονητή.

Το 61% των παιδιών γνώριζε ποιος ήταν ο Γκέμπελς, ο επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας, αλλά το 21% πιστεύει ότι πρόκειται για έναν διάσημο Εβραίο που έγραφε σε μια εφημερίδα και το 14% πίστευε ότι ήταν ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Ολοκαύτωμα ήταν γνωστό στο 85% των ερωτηθέντων νεαρών , το Άουσβιτς στο 70% (το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Άουσβιτς είναι ένα ωραίο πάρκο όπου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις) όσο για το ποια χώρα χρησιμοποίησε πρώτη την ατομική βόμβα το 41% απάντησε οι ΗΠΑ το 31% η Ιαπωνία και το 19% η Γερμανία.

"Ορισμένες από τις απαντήσεις ήταν πραγματικά σοκ για μας", παραδέχτηκε ο Ταγματάρχης Τζιμ Πάντον μέλος της Ενωσης των παλαιών μαχητών.

"Οι μαθητές είναι το μέλλον της χώρας μας και είναι σημαντικό να γνωρίζουν την ιστορία", ανέφερε ο ίδιος. skai.gr