Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ!



Μετά την <<καμένη γη>> που άφησε με τα διόδια ο Σουφλιάς να σου, ξανά στην δημοσιότητα προσπαθώντας ότι μπορεί να περισώσει για την υστεροφημία του μ αρθρο του στην εφημερίδα <<ΤΟ ΒΗΜΑ>>

Αρχικά, ο κ. Σουφλιάς διευκρινίζει ότι το θέμα της τοποθέτησης σταθμών διοδίων και το ύψος τους περιλαμβάνονται στις συμβάσεις που ψήφισαν στη Βουλή η τότε κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ.

«Επομένως, το ύψος των διοδίων και πότε αυτά αυξάνονται δεν εξαρτώνται από αποφάσεις του υπουργείου ούτε του παραχωρησιούχου» τονίζει.

Για τη χρέωση των 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο (0,09 στην Πορτογαλία, 0,07 στην Ισπανία και 0,06 στην Γαλλία) υπενθύμισε ότι είχε αποφασιστεί το 2003 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ότι η ΝΔ τη διατήρησε.

Στο ίδιο άρθρο σημειώνει την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών διαδρομών για όσους δεν θέλουν να πληρώνουν διόδια. Ωστόσο, ξεκαθαρίζει ότι άλλο εναλλακτική διαδρομή και άλλο παράπλευρο δίκτυο.

Ο κ. Σουφλιάς δηλώνει ακόμα ότι το ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων από τα διόδια που πηγαίνει στο Δημόσιο είναι ένα σημαντικό μέγεθος και ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ είχαν πετύχει σημαντικά αποτελέσματα υπέρ του Δημοσίου στους σχετικούς διαγωνισμούς.

Τα δε έσοδα -βάσει των διαγωνισμών- θα αρχίζουν να εισπράττονται σταδιακά από το 2012 και από τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των διοδίων.

Επιπλέον, η είσπραξη διοδίων κατά το χρόνο κατασκευής εξασφαλίζει μέρος της χρηματοδότησης του όλου έργου.

«Επομένως, η μείωση των διοδίων πρέπει να συνδυαστεί με επιπλέον επιδότηση του παραχωρησιούχου από το Δημόσιο. Δεν υπάρχουν όμως χρήματα και το δηλώνει η κυβέρνηση.»

Όσο για την προεξόφληση (προείσπραξη) των εσόδων του Δημοσίου από τα διόδια, ο κ. Σουφλιάς λέει ότι κάτι τέτοιο επιχείρησε να κάνει και η κυβέρνηση της ΝΔ με αποτέλεσμα οι τράπεζες να ζητούν επιτόκια διπλάσια από αυτά που δανείζεται το Δημόσιο, πράγμα ασύμφορο.

«Αν η κυβέρνηση έχει στο μυαλό της κάποιον άλλο (μαγικό) τρόπο, ας τον αποκαλύψει και ας τον εφαρμόσει»

Μέχρι τότε- συνεχίζει- δεν αντιλαμβάνομαι τη σπουδή της κυβέρνησης να εξαγγείλει μείωση των διοδίων εντός μηνών, όπως είπε, προτού καν μελετήσει το θέμα και εκτιμήσει τις επιπτώσεις στη χρηματοδότηση της κατασκευής των έργων, στην οικονομία και στην αξιοπιστία του Δημοσίου, καλλιεργώντας παράλληλα ψευδαισθήσεις στους πολίτες.

Καταλήγοντας, ο κ. Σουφλιάς υπογραμμίζει ότι ο μόνος τρόπος να αναβαθμιστεί πραγματικά η πολιτική ζωή της χώρας είναι όλοι όσοι τοποθετούνται δημόσια να μελετούν καλά τα θέματα και να τοποθετούνται με γνώμονα την αλήθεια.