Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

«Έδινα πληροφορίες για τον Φιντέλ στη CΙΑ» Η αδελφή του Κουβανού ηγέτη συνεργαζόταν με πράκτορες των ΗΠΑ



Η αδελφή του Φιντέλ και του Ραούλ Κάστρο αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι επί τρία χρόνια πριν φύγει για το Μαϊάμι συνεργαζόταν με τη CΙΑ εναντίον του καθεστώτος του αδελφού της στην Κούβα.

Η Χουανίτα Κάστρο, 76 χρονών, διοχέτευε πληροφορίες για τον Φιντέλ Κάστρο στην αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών από το 1961, μετά την υποστηριχθείσα από τις ΗΠΑ αποτυχημένη απόβαση Κουβανών μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων, ώς το 1964, οπότε και έφυγε για τις ΗΠΑ. Αρχικά είχε υποστηρίξει την ανατροπή της δικτατορίας του Μπατίστα από τον αδελφό της αλλά γρήγορα απογοητεύτηκε. Στα απομνημονεύματά της που έγραψε μαζί με τη δημοσιογράφο Μαρία Αντονιέτα Κόλινς, λέει πως η σύζυγος του Βραζιλιάνου πρεσβευτή στην Κούβα την έπεισε να συναντηθεί με έναν αξιωματικό της CΙΑ στη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μεξικό το 1961.

Τα «σκουλήκια»
Το σπίτι της ήταν ήδη τότε καταφύγιο αντικομμουνιστών και ο Φιντέλ Κάστρο την είχε προειδοποιήσει να μην ανακατεύεται με τα «σκουλήκια», όπως αποκαλούσε αυτούς που ήταν αντίθετοι στην επανάσταση. Η Κάστρο γράφει στο βιβλίο της, που φέρει τον τίτλο «Φιντέλ και Ραούλ, Οι Αδελφοί μου, Η Μυστική Ιστορία» (εκδ. Santillana USΑ), ότι ταξίδεψε στην Πόλη του Μεξικού δήθεν για να επισκεφθεί τη μικρότερη αδελφή της, την Ένμα. Εκεί συναντήθηκε με αξιωματικό της CΙΑ ο οποίος της συστήθηκε με το όνομα «Ενρίκε». Εκπρόσωπος της CΙΑ στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνιας αρνήθηκε να σχολιάσει την αφήγηση της Κάστρο.

Η Κάστρο γράφει πως συμφώνησε να βοηθήσει τη CΙΑ να συγκεντρώσει πληροφορίες, αλλά αρνήθηκε να δεχθεί χρήματα ή να έχει οποιαδήποτε συμμετοχή σε βία. Ο «Ενρίκε» τής ζήτησε να μεταφέρει λαθραία πίσω στη χώρα της μηνύματα, έγγραφα και χρήματα κρυμμένα σε κονσέρβες. Της είπε ότι θα λάμβανε μηνύματα από τα βραχέα στο ραδιόφωνο. Η μητέρα της
Η Κάστρο λέει ακόμη ότι παρέμεινε στο νησί όσο ήταν ζωντανή η μητέρα της, επειδή την προστάτευε από την οργή του αδελφού της. Η μητέρα της πέθανε το 1963 και τον επόμενο χρόνο έφυγε από την Κούβα. Εγκαταστάθηκε στο Μαϊάμι, όπου είχε ένα φαρμακείο ώς το 2007 και χαίρει του σεβασμού των άλλων Κουβανών. Οι βρετανικοί «Τάιμς» επισημαίνουν πάντως ότι οι ισχυρισμοί της Χουανίτας Κάστρο αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα: για παράδειγμα, οι πληροφορίες που διοχέτευσε στη CΙΑ βοήθησαν κάποια από τις 638 ανεπιτυχείς απόπειρες κατά της ζωής του αδελφού της;tanea.gr